Nie wiem gdzie wkleić ten przepis o którym wczoraj pisaliśmy więc wklejam tu. Sałatka banalnie prosta i nie wymaga przyprawiania. Ma być "smacznie, prosto i jak u mamy" jak to mówiła Magda Gessler
W kuchni opieram się głównie na tradycyjnej kuchni polskiej czyli schabowy z kapsutą, ale męzowi smakuje co widać od czasu kiedy jesteśmy razem
SAŁATKA WARSTWOWA
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej
1 puszka ananasa
300 gram sera żółtego
1 por
5-6 jaj
200-300 gram szynki gotowanej
Majonez
Odsączyć kukurydzę, fasolę i ananasa. Ananasa pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki i sparzyć. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wszystko układać warstwami(np. fasolka, por, kukurydza, szynka, ananas, żółty ser, jaja) na wierz wylać majonez. Odstawić do lodówki.
Znika zawsze w całości. Osobiście polecam majonez dekoracyjny winiary, za kieleckim jakoś nie przepadam bo ma taki smak jakby ktos do niego musztardy dołozył blee
Tak poza tym na te święta to będzie tradycyjnie uszka barszczyki i rybki więc nic nadzwyczajnego. Ale u mamusi bedzie mazurek cygański sic moje odchudzanie odłożę na nowy rok.
A po wigilli tort biszkoptowy z wiśniami i masą czekoladowo- maslaną i duuuużą ilością spirytusu
z okazji urodzin małej.